Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Covid-19 Information

09 APR 2020 15:40
Under Coronapandemin är en av de viktigaste smittskyddsåtgärderna att personer i riskgrupper, bland annat alla över 70 år, avhåller sig från sociala kontakter.
  • Skapad: 09 APR 2020 15:40

Det omfattar bland annat att handla mat och mediciner. Ansvaret för att hjälpa personer i riskgrupper faller på kommunerna, och därför satsar MSB extra på frivilligstöd till dem. Mer än hälften av alla kommuner har en Frivillig resursgrupp (FRG), som kan bestå av medlemmar från alla de frivilliga försvarsorganisationerna. För att stärka deras bemanning och samordning har Civilförsvarsförbundet fått samordningsansvar för FRG under Corona-pandemin, med stöd av och i samarbete med övriga FFO. För kommuner utan FRG har Svenska Röda Korset fått samordningsansvar för ett temporärt akutstöd, i samarbete med fyra andra ideella organisationer (Svenska kyrkan, Rädda Barnen, Stadsmissionerna och Riksidrottsförbundet).

 

Satsningarna från MSB formuleras i en överenskommelse med Civilförsvarsförbundet och en avsiktsförklaring med Röda Korset och deras samarbetsorganisationer. MSB har också gjort en tredje satsning på frivilligstöd genom att be de frivilliga försvarsorganisationerna organisera en samordningsfunktion under Corona-pandemin. Samordningsfunktionens uppgift är att skapa effektiv resurssamordning för myndigheter och regioner, som behöver tillgång till utbildad förstärkningspersonal från de frivilliga försvarsorganisationerna. Kontaktuppgifter till alla tre samordningsfunktionerna finns sist i detta brev.

 

En särskilt viktig uppgift för att hantera pandemin är att information från berörda myndigheter når ut till befolkningen, inte minst till vissa målgrupper som riskgrupperna.  MSB har fått ett regeringsuppdrag att skyndsamt och samordnat nå ut med information i hela samhället om hur vi tillsammans kan bromsa smittspridningen. Till båda satsningarna på frivilligstöd till kommunerna hör därför att hjälpa till som bärare av information från berörda myndigheter. Det kan handla om att frivilliga delar ut information i form av ett informationsblad, men också att frivilligorganisationerna sprider informationen digitalt.

 

För att lösa informationsuppdraget och nå ut så brett som möjligt jobbar MSB bland annat med att i samverkan med myndigheter och organisationer i civilsamhället, sprida den information som Folkhälsomyndigheten tar fram riktad till allmänheten. Som en del i de överenskommelser och i avsiktsförklaringen vill vi att ni hjälper till och  delar viktig, aktuell och bekräftad information från bland annat Folkhälsomyndigheten och MSB  i era många kanaler: sociala medier, medlemstidningar, nyhetsbrev, digitala medlemsmöten eller i andra kanaler till era medlemmar och till allmänheten.

 

På Folkhälsomyndigheten webbsida kan ni läsa mer och där finns även informationsblad i pdf format som går att ladda ner och skriva ut. Informationsbladet går bra att dela ut i samband med att era frivilliga t.ex. handlar mat och levererar hem till en äldre person. Bifogat finns en pdf med informationsblad riktat till äldre.

 

Nedan finns en lista med användbara länkar och material som ni väldigt gärna får dela och sprida vidare. Exempelvis finns enkelt kampanjmaterial i form av korta filmer från MSB som kan spridas i sociala medier.

 

Länklista:

 

För mer information om vad MSB gör med anledning av regeringsuppdraget:

https://www.msb.se/sv/aktuellt/pagaende-handelser-och-insatser/msbs-arbete-med-anledning-av-coronaviruset/informationssatsning-om-det-nya-coronaviruset/

 

 

Information på Folkhälsomyndighetens webbplats riktad till allmänheten för spridning i era kanaler och organisationer. Viss information finns även som pdf:er för utskrift samt på olika språk:

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/

 

 

MSB:s kampanjmaterial för att bromsa smittspridningen. Fritt att använda:

https://www.msb.se/sv/aktuellt/pagaende-handelser-och-insatser/msbs-arbete-med-anledning-av-coronaviruset/informationssatsning-om-det-nya-coronaviruset/material-som-syns-i-satsningen/

 

 

För samlad och bekräftad myndighetsinformation till allmänheten om hanteringen av coronasmittan (finns även på andra språk, lättläst samt på teckenspråk. Sprid gärna i era kanaler):

https://www.krisinformation.se/

 

 

Myndigheten för stöd till trossamfund (SST) har tagit fram filmer på andra språk inför påsken:

https://www.myndighetensst.se/om-oss/nyheter/nyhetsarkiv-aktuellt/2020-04-01-trossamfundsledare-talar-om-covid-19.html

 

 

1177 (information finns även på andra språk):

https://www.1177.se/

 

Kontaktuppgifter till de tre samordningsfunktionerna för frivilligstöd:

 

Kommuner med FRG:

Civilförsvarsförbundets nationella samordning

  • Telefonnummer: 08-629 63 61
  • Mejladress: This is a mailto link

 

Kommuner utan FRG:

Svenska Röda Korsets nationella samordning

  • Telefonnummer: 0771–19 95 00
  • Mejladress: This is a mailto link

 

Myndigheter och regioner:

Samordningsfunktionen för de frivilliga försvarsorganisationerna

  • Telefonnummer: 070-2148670
  • Mejladress: This is a mailto link
Skribent: Roy Jönsson
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Ängelholms SF - Skyttesport
Försvarets Hus, Scoutstigen 4
26263 Ängelholm

Besöksadress:
Försvarets Hus, Scoutstigen 4
26263 Ängelholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info